Grunderna del 1 - iso, bländare, slutartid

Nu så tänkte jag skriva ett ganska lång inlägg om de mest vanliga och grundläggande inställningar som man bör känna till när man ska fotografera och jag kommer att gå in på lite mer saker än bara "iso,bländare & slutartid".
 
Så detta inlägg är främst för nybörjare men kan även tänkas vara ett bra "upprepning/kom ihåg"-inlägg för er som redan kan en del om fotografering.
 
Bländare

Vad är bländare?

 

Man kan säga att bländaren är kamerans ljusöppning och med bländaren kan man välja hur mycket ljus som ska släppas in i kameran. Bländar storleken f/3,5 och f/22 är två exempel på bländarstorlekar och för varje steg halveras ljuset som släpps in i objektivet. En bländare som f/3,5 släpper in väldigt mycket ljus medan en bländare som f/22 släpper in mycket mindre ljus, så eftersom kameran tar in mycket ljus med bländaren f/3,5 kan man ta bilden med en kort slutartid och med bländare f/22 blir det längre slutartider.

 

vad är skillnaden på ett högt & lågt bländartal förutom att slutartiden blir kort med f/1,8 och lång med f/22?

 

Det som också skiljer sig är hur mycket av bilden man vill ha i skärpa. Med bländare 1,8 så är en liten del av bilden är i skärpa och med bländare 22 blir stor del av bilden skarp, se bildexempel nedan. 

1/60 f/1.8 ISO100                                                        1/60 f/22 ISO6400

 

Som ni kan se här så använde jag bländare 1,8 vid första bilden och där av boken i bakgrunden. Bokeh betyder suddigt, vanlig norm inom foto. Andra bilden använde jag bländare 22 och fick därför skärpa över hela bilden. En förvirring som ofta kan uppstå är skillnaden på en stor och liten bländare men en stor bländare är till exempel f/1.4-f/1.8 och en liten bländare kan till exempel vara f/22-f/32

 

 Slutartid

Vad är slutartid?

 

För varje gång du tar en bild så används den del i kameran som kallas för slutaren. Slutaren i kameran kan man jämföra med en "lucka" som öppnas när du trycker på slutarknappen och tar in ljus till kamerans sensor sedan stängs luckan "slutaren" och bilden är tagen och lagra på minnet. Så slutartiden är helt enkelt den tiden det som sensorn får ljus för att ta bilden.

1/250 sekund f/1,8 ISO100                                              0,8 sekund f/22 ISO100

 

Här kan ni se skillnaden på den första bilden som är tagen på en tvåhundrafemtiodels sekund det vill säga bilden togs väldigt snabbt och fångade vattnet medan det var i luften. Bild två är tagen på en åttondels sekund och den bilden visar mer hur vattnet rör sig än att fånga rörelsen. 

Något som också är värt att nämna är att slutartiden förhåller sig till bländaren. För att jag skulle kunna ta bild nummer 2 under så lång tid var jag tvungen att välja bländare 22 för att det var så pass mycket ljus ute. Man kan ta använda betydligt längre slutartid när det är mörkt ute. De flesta kameror har en maxgräns på 30 sekunder som en bild kan tas.

 

Tips: Om du ska fotografera något under 1/60 till exempel 1/20, 1/4, eller ännu längre upp till 15 sekunder så bör du använda ett stativ för att undvika "rörelseoskärpa" lite beroende vilket objektiv man har förstås men det är en bra mått att gå efter.

 

Rörelseoskärpa är när du har såpass lång slutartid att dina handskakningar påverkar hur bilden blir därför är det bra att använda ett stativ om du vill undvika suddiga bilder. Men det beror lite på vad du vill förmedla med bilden, till exempel vid ett sportevenemang eller om du fotograferar bilar så kan man vilja ha en drageffekt för att visa att någonting i bilden rör sig fort. 

 

När används korta slutartider?

När du vill att någonting i bilden ska frysas t.e.x en hund eller fågel som vanligtvis inte brukar vara stilla under så lång tid.

 

När används långa slutartider?

Långa slutartider kan användas för att t.e.x visa en rörelse som ett vattenfall eller en bil som kör fort.

Slutartiden ändrar du genom att vrida på ratten som sitter ovanpå kameran, bredvid slutarknappen.

 

Vitbalans & Ljusmätning


Ljuset har många olika färger/färgtoner och i "fotovärlden" brukar man ofta tala om kalla och varma färger/färgtoner och genom att ändra vitbalansen i kameran så kan man ändra från att kanske vara en kall bild till att bli en varm bild. Här nedan ser ni ett exempel på vilka vitbalanser det finns att välja på som alla systemkameror har.

 

Om ni inte ser den röda texten så bra så är det från vänster till höger: Auto, Daylight, Shade, Cloudy, Tungsten, Fluorescent och flash. Ni ser också hur de olika alternativen ändrar bildens färg och känsla.

 

Som mycket annat inom foto så finns det ingen vitbalans som är rätt, utan igen beror det helt på vilken slags känsla du vill ha i dina bilder. Jag tycker att du ska gå ut någon dag och testa de olika inställningarna och helt enkelt testa dig fram.

 

Tips: Jag rekommenderar att du fotograferar i formatet RAW för då kan du ändra vitbalansen i datorn utan att bildens kvalite försämras. Det är väldigt svårt att ändra misstag om man fotograferar i till exempel jpg.

 

Du får upp de olika vitbalansalternativen genom att trycka på knappen WB på din kamera.

 

Ljusmätning

Förutom att ändra vitbalansen så kan du också ändra ljusmätningen d.v.s var ifrån kameran ska mäta ljuset för att få rätt exponering.

 Evaluerande                             Utsnitt                                    Spot                                         Centrumvägd
 
1. Evaluerande: Tar information från en stor del av bilden för att få rätt exponering

2. Utsnitt: Använder ungefär 9% av mitten och baserar ljusinformationen på det.

3. Spot: Mäter ljuset på en lite del av motivet ca 4%.

4. Hämtar information från absoluta mitten och gör sedan en genomsnittlig mätning över hela bilden.

 

Prova dig fram och se vilken du tycker är bäst i olika situationer.

 

Exponeringskompensation


När du fotograferar med kameran inställd på Full Automatik så kan kameran ibland tro att motivet du vill fotografera är mycket ljusare/mörkare än vad det egentligen är. För att ta kontroll över kameran och få bilden så som du vill så använder du dig av "exponeringskompensationen".

Underexponerad -2                                Rätt exponerad                             Överexponerad +2

 

Det finns egentligen inget som heter rätt exponering men bilden i mitten som ni ser ovan tilltalar förmodligen de flesta som skulle välja vilken bild som ser bra ut och vid utskrift skulle den överexponerade bilden vara en katastrof. Men som jag ser det så ska en bild förmedla en känsla och ibland kan en under/överexponerad bild vara ett bättre alternativ för att förmedla din känsla i bilden. 

 

Tips: Inte så mycket tips som en varning egentligen men, om du tänker ta en bild och du väljer att underexponera bilden till tex -2 och du tyckte att den bilden blev bra, glöm då inte att ändra tillbaka exponeringen till 0 igen annars kommer alla bilder efter den första bilden du tog att vara tagna med EV -2. 

 

Problem: Det händer väldigt ofta att det är svårt att välja hur man vill exponera sin bild då vissa partier i bilden kan bli underexponerade och andra partier i bilden blir väldigt överexponerade. Det jag brukar göra då är att ta flera exponeringar både underexponerade bilder och några överexponerade bilder, sen så använder jag redigeringsprogramet Adobe Photoshop för att lägga ihop bilderna så hela bilden blir rätt exponerad.

1. När jag tog första bilden så tyckte jag att molnen var rätt exponerade men marken underexponerad.

2. Den andra bilden jag tog så tyckte jag att marken blev bra exponerad men molnen alldeles för överexponerad.

 

Men genom att ta dessa två bilder så fick jag möjligheten att lägga ihop båda bilderna i Adobe Photoshop, ändra det som jag ville och resultatet blev detta.

 
 ISO

ISO- "Internationella Standardiseringsorginisationen och iso är en internationell norm för exponeringskänslighet.

 

Men vad är iso egentligen?

 

Om din kamera är inställd på Full Automatik "den gröna rutan" så sköter kameran iso-inställningarna åt dig men då finns det en risk att kameran väljer ett isotal som kanske inte alltid är det bästa alternativet. Genom att ändra iso-talet så väljer du hur ljuskänslig kamerans sensor ska vara.För varje gång du höjer iso-talet desto snabbare kan du ta en bild det vill säga att iso-inställningarna är sammankopplade med slutartiden.

 

Fråga: Okej om jag höjer iso-talet och då kan ta bilder snabbare och få bra skärpa på alla bilder, varför fotograferar jag inte alltid med ett högt iso-tal?

 

svar: För att desto högre iso-tal du väljer, desto mer digitalt brus tillkommer i bilden, så man ska alltid försöka hålla så lågt iso-tal som möjligt. Det är helt klart bättre att få en skarp och brusig bild än en suddig och brusfri bild.

 

Bilderna nedan illustrerar ett lågt och ett högt iso-tal

15 sekunder f/9 ISO100                                                1/4 sekund f/9 ISO6400

Här ser ni skillnaden bättre på ISO100 och ISO6400

 

När är det lämpligt att höja isotalet?

* Inomhus

* Sportevenemang inomhus

* Kyrkor "bröllop"

* Utomhus "kvällstid"

* När du tycker att det krävs

 

Tips: Om du ska fotografera i mörka förhållanden men vill ändå hålla nere bruset i bilden. Då ska du använda ett stativ för det ger dig möjligheten att fotografera med långa slutartider utan rörelseoskärpa det vill säga bilden blir inte suddig.

Du ändrar isotalet genom att trycka på iso-knappen på din kamera.


Sådär ja, det var väl lite vad jag hade att erbjuda, jag hoppas att detta inlägg har varit till någon hjälp. Det finns ju såklart massa mer att lära sig inom foto men med detta som grund så kan man börja skjuta. Ha de gött!

 

 

4
Moa

*Svar:* Tack så mycket :)

erika

Mycket välskrivet! :) Trots att man själv är insatt är det bra för nybörjarna!

Svar: Tack så mycket! Ja jag får väl hoppas att del två är mer för dem som redan kan detta. =)
simonpixel.webblogg.se

erika

Sv. Okej, kan vara bra att veta. :)

Cilla

Alltid bra med en liten uppdatering och bra för nybörjare. Jag är nog mer intresserad av del 2 =)
Ha det gott så länge!

Fotobloggar Bildbloggar Fotobloggar Reggad på Commo.se Blogvertiser Blogglista.se Fotobloggar bloggar bloggar