Tips - Fota stabilt på frihand!

Dagens tips handlar alltså om att fotografera stabilt på frihand. Jag har i ett "tidigare inlägg" berättat om trebenstativ och enbenstativ men idag ska det alltså handla om "frihand" och varför gör jag nu ett sådant inlägg, ja förhoppningsvis så kan någon av er bli hjälpt av tipsen men framför allt så ser jag så ofta hur folk håller sina kameror och ja, de ska ju inte klaga på att kameran tar suddiga bilder med tanke på hur de fotar haha.
 
 
1. Detta är det vanligast felet som folk gör att de håller vänster hand över objektivet och håller armarna ut från kroppen. Iställt kan man hålla vänster hand under objektivet och armbågarna mot kroppen och på så sätt blir det mycket mer stabilt.
 
 
2. Detta är vanligt vid t.e.x macro-foto om man vill fotografera något på marken och det är lite samma princip som det första tipset, att man inte ska ha armarna långt ifrån kroppen utan tätt intill kroppen.
 
 
3. Ska man sitta ner så är inte det bästa att bara sätta sig ner som vanligt utan att man använder knäna som stöd för armbågarna, på det sättet blir man mer kompakt och skakar mindre. Den här tekniken har jag använt på många "agility-tävlingar" för att både komma ner till hundarnas perspektiv men även för att kunna fota stabilt.
 
 
Tips för filming - Än så länge så har jag ju bara tipsat om hur man kan hålla för att fota via sökaren men om man vill fota med "liveview-skärmen" eller filma så kan man göra detta. Alternativ ett är bra när man vill panorera något och alternativ två gör så att man får ett bättre fäste runt handleden.
 
Det finns till och med handledsutrustning att köpa för just detta, men jag tycker att det fungerar bra med kameraremmen men man kan få justera det lite.
 
Specialtips - Till sist så tänke jag ge er ett specialtips som jag tror att många inte tänker på.
 
När jag var yngre så var jag med i en skytteklubb och sköt med luftgevär och salongsgevär. Jag har kommit på att foto och skytte liknar varandra väldigt mycket så man kan utnyttja de ställningarna som en skytt har och använda det när man fotografera, men något av det viktigaste är andningen och det är nu jag har kommit till det som jag tror att inte så många tänker på.
 
Inom skytte så försöker man vara avslappnad och hitta sitt mål som man ska skjuta på men precis innan man trycker av så ska man hålla andan för att inte riskera att skaka och träffa fel, jag tror ni har börjat förstå principen nu va. Detta funkar väldigt bra inom foto också speciellt när man har en lång slutartid och man riskerar att få rörelseoskärpa.
6
EmmA - Photo

Åh, jag har tävlat i luftgevärsskytte i många år och håller absolut med om att det har sina likheter med fotografering. Mycket av balansen som jag fått från stående skytte kommer väl till pass till fotograferingen!

Svar: Åh vad najs! Ja visst har det, kanske där av slanguttrycket att man skjuter bilder =) hehe
Kontakt: simonpixel@hotmail.se

Heidi Marie-livet i røde roser

Takker for mange bra tips :=))) Du har en flott blogg :=))

Svar: Varsågod! :)
Tack så mycket! :)
Kontakt: simonpixel@hotmail.se

erika

Finns så många som håller i fel när de fotar fri hand! :) Bra med såna här inlägg! ^-^

Svar: Ja visst finns det, får bara hoppas att de som gör det läser inlägget haha :)
Kontakt: simonpixel@hotmail.se

Mikaela Martinsson

Bra visat! Tänker ofta på hur jag ska hålla kameran så stilla som möjligt, skulle kanske inte vilja se mig själv ibland när jag fotar ;)

Svar: Tackar! Ja det är ju bäst om man tänker på hur man faktiskt gör, hehe det är bättre att man kanske ser konstig ut och få bra bilder. :)
Kontakt: simonpixel@hotmail.se

Linnea

Bra tips, tack så mycket! :)

Svar: Härligt att du gillade tipsen, varsågod! :)
Kontakt: simonpixel@hotmail.se

Anna

hahahah, dina strumpor på den tredje bilden :'D

Svar: haha u like :) Jag hade ett par över de andra strumporna =)
Kontakt: simonpixel@hotmail.se

Fotobloggar Bildbloggar Fotobloggar Reggad på Commo.se Blogvertiser Blogglista.se Fotobloggar bloggar bloggar