Photoshop Verktygsguide!

 
För cirka två år sen så frågade jag er om ni var intresserade av en Verktygsguide/Toolguide, och då var det inte särskilt många men nu har det ju gått en tid och fler kanske vore intresserade, det var i alla fall en som kommenterade det inlägget för någon dag sedan så nu lade jag ner ganska mycket tid på att göra en sådan guide nu.
 
Detta är alltså en guide över de verktygen som finns i vänstra panelen i Photoshop och det går uppifrån och ner, hoppas den uppskattas! :)
 

Detta verktyg används för att klicka och flytta runt på saker, t.e.x lager, bilder med mera. Med detta verktyg fungerar också shift-funktionen så att man kan flytta saker på ett bra sätt, d.v.s att ingenting hamnar snett.


 

Innehåller även Elliptical Marquee, Single Row Marquee och Single Column Marquee. Alla dessa är markeringsverktyg som markerar på lite olika sätt, rektangulärt, cirklar, enskilda linjer vertikal och horisont. Genom att hålla nere shift så får man en perfekt rektangel/cirkel.


 

 

Innehåller även Polygonal Lasso Tool och Magnetic Lasso Tool. Dessa verktyg används också för att markera saker i en bild men på ett mera fritt sätt. Med Lasso Tool gör du markeringen helt fritt, med Polygonal Lasso så gör du raka markeringar och med Magnetic Lasso så sker markeringen helt automatiskt. 

 

Tips - Du kan skifta mellan de olika verktygen med Alt-tangenten medan du markera något.


 

 

Markeringsverktyg som fungerar bäst när man behöver markera något specifikt, t.e.x en färg eller något. Med Quick-Tool får du mer möjlighet att bestämma markeringen själv genom att trycka på Alt för att ångra det markerade.


 

 

Används för att beskära bilder då du väljer vilka mått du vill att din bild ska vara. Innehåller även Slice-Tool som används kort och gott när man bygger upp hemsidor.


 

 

Används för att välja din för/bakgrundsfärg till t.e.x penselverktyget. Color Sampler Tool används för att kunna visa olika värden i din bild, information som man kan behöva beroende på vad man ska göra med sin bild. Ruler Tool används t.e.x för att göra en horisont rak, bra för landskapsbilder. 


 

 

Används för att till exempel ta bort något i en bild, och man hämtar information från en annan yta i sin bild. Spot-Healing är mer exakt och tar bort damm som har hamnat på bilden. 

 

Patch-Tool markerar man en yta med och använder den ytan för att reparera sin bild. Red Eye Tool tar bort röda ögon på personer. Röda ögon uppstår oftast vid blixfoton.


 

 

Används som pensel och penna då man kan måla med olika färger och med olika inställningar beroende på vad man ska måla. Color Replacment Tool kan användas för att t.e.x ersätta en färg som finns på en bild, om du har en färgbild och väljer för/bakgrundsfärgen svart/vit så blir den färgade bilden svartvit. Mixer Brush Tool används för att mixa olika färger.


 

 

Används för att ta en yta från en bild, kopiera den och lägga dit den på ett annat ställe, man kan t.e.x ta bort saker ifrån en bild som man inte vill ha med.  Pattern Stamp Tool används på samma sätt men gör det samtidigt till ett mönster.


 

 

Kan till exempel användas för att göra om ett foto från en bild till en målning. Ett väldigt kreativt verktyg om man vill experimentera lite med "målning".


 

 

Helt enkelt ett suddgummi för att ta bort saker i en bild, där emot så reparerar den ingenting. Background Eraser Tool används för att ta bort en bakgrund på t.e.x ett studiofoto och Magic Eraser Tool raderar information automatiskt.


 

 

Gradient används för att t.e.x gör ett färgskifte mellan din för- och bakgrundsfärg. Paint Bucket används för att Fylla ett dokument med den valda färgen.


 

 

Dessa verktyg är vad de heter, Blur gör bilden suddig, Sharpen gör bilden skarp och Smudge smetar ut bilden, dessa verktyg har inte allt för bra ryckte men jag tycker att de är underskattade verktyg som faktiskt har blivit bättre med åren. De ska användas till rätt ändamål helt enkelt.


 

 

Dodge används för att ljusa upp, Burn för att mörka ner, lite "mindfuck" jag vet, det känns ju som att det skulle vara tvärtom och Sponge fungerar som en svamp som justerar mättnaden på bildens färger och gör dem antingen mattare eller krispig.


 

 

Används för att göra olika typer av markeringar med hjälp av ankarpunkter som går att justera markeringen med och omforma på ett väldigt kreativt sätt.


 

 

Används för att skriva text både Horisontal och vertikal-text man kan även göra så att texten man använder blir masker.


 

 

Används när man jobbar med banor, tillsammans med t.e.x Pen Tool.


 

 

För att skapa formlager, t.e.x kvadrater, cirklar, rektanglar med mera, med den valda färgen.


 

 

För att rotera 3D-bilder och lager samt kameror till denna typ av dokument.


 

 

För att förflytta sig på en bilds yta. Dubbelklicka på detta verktyg och bilden återgår till den normala positionen.


 

 

För att zooma ut och in på en bild.


 

 

För att snabbt komma till maskverktyget.


 

2
Fotobloggar Bildbloggar Fotobloggar Reggad på Commo.se Blogvertiser Blogglista.se Fotobloggar bloggar bloggar