Varierat

2012-03-31 @ 20:05:33 | Natur | Kommentarer (5)


Snacka om varierat väder nu för tiden, igår började det att bli lite småkallt när jag var ute en sväng med kameran och idag på morgonen så snöade det haha väldigt passande när man fick känna på lite värme så ska det bli kallt några gånger till. =)

All fotoutrustning med!

2012-03-30 @ 20:14:14 | Allmänt | Kommentarer (4)


Idag fick all fotoutrustning hänga med ut, jag tänkte ifall att jag blir ute längre än vanligt så kan det ju vara bra att ha med det. Först så hittade jag inget särskilt att fotografera men efter ett tag så fick jag se några gräsänder, något som jag egentligen tycker är ganska tråkigt att fota men det verkade som de vill bli fotade, helt klart!

Men sedan en bit bort från gräsänderna så såg jag en annan fågel i sökaren som jag inte riktigt förstod vad det var för någon och jag kom väldigt nära den trots att den var så skygg och väl hemma när jag hade kollat lite i böcker och på internet så förstod jag att det var en Knipa "hona", jag trodde det först men den såg inte riktigt ut som de brukar. Första gången jag fotade en Knipa och fick till och med några bilder där den nästa täcker hela bildytan.

PF#20 Fiskmås

2012-03-30 @ 13:46:33 | Projekt - Fåglar | Kommentarer (2)


En väldigt vanlig fågel egentligen men jag tyckte att jag fick till den här bilden ganska bra, det mesta av kroppen är i skuggsidan förutom huvudet som då lyfts fram.

Om jag inte minns fel så är även denna bilden tagen med det gamla 80-200mm objektivet så som många andra bilder är för jag hade fotograferat ganska så länge innan jag skaffade Sigmat som är 150-500. Nu använder jag nästan alltid det när jag ska fotografera fåglar.

Studentmössan & kanske en ny kategori

2012-03-29 @ 19:57:31 | Allmänt | Kommentarer (7)


Idag kom fick jag hem min studentmössa, lite senare än alla andra kanske men jag efterbeställde den hehe. Lite konstigt att det heter mössa egentligen, jag tycker nämligen att det kan heta allt annat förutom det. Det kan t.e.x heta keps, hatt eller basker men mössa känns det inte som, jaja ändå bara ett namn.

En eventuellt ny kategori?

Nu ikväll ska jag ta och se den nya Happy feet 2. Det ska bli spännande och se vad den kan handla om och då kom jag på en liten sak i samband med det. Jag vet inte om ni vet att jag är väldigt filmintresserad, jag tror jag är uppe i ca 3000 sedda filmer under de senaste åren och funderade därför på att kanske skapa en ny kategori där jag skriver om både gamla och nya filmer och vad jag tycker om dem, är det någon som skulle vara intresserad av det?

Mitt lilla DSLR-kit (Videokit)

2012-03-28 @ 20:14:10 | Övrigt | Kommentarer (6)


Så här kan det se ut om jag ska filma något, mitt egna lilla filmkit hehe. Det som är på bilden är Canon EOS 7D, Canon EF 50mm f/1.8, Röde VideoMic & ND4-Filter.

Jag tycker att allt har fungerat bra hittils när jag har filmat, micken är betydligt skarparen men tar då också upp betydligt mer brus, men det går att redigera bort ganska bra om man orkar sig på det, hellre ett klart ljud som man kan fixa till en lågt och allmänt dåligt.

Fåglarna erkänner våren!

2012-03-27 @ 20:04:46 | Djur | Kommentarer (6)


Idag märktes det verkligen att det är vår! Först och främst var det ju väldigt varmt, 15+ tror jag men sen var det ju väldigt mycket liv ute. När jag kom hem och kollade på bilderna så märkte jag att jag hade fotograferat 7 olika arter.

Jag fick även med Stjärtmes på bild, en art som jag aldrig har fotograferat innan. De är ganska ovanliga nämligen, tror det är flyktfåglar om jag inte minns fel. Så nu har det blivit fler bilder till kategorin "Projek - Fåglar"

Ny header + Twitter

2012-03-27 @ 11:27:58 | Allmänt | Kommentarer (3)


Ni har kanske märkt att jag har gjort en ny header men nu har jag uppdaterat det lite igen. Nu finns det lätt åtkomst till min youtubekanal, Bloglovin och Twitter som jag började använda igår haha. Hur tycker ni att det blev? Fint eller är det för rörigt?

Neutral density filter (ND4)

2012-03-26 @ 20:22:06 | Fotografering | Kommentarer (2)
Nu har jag gjort en liten film så ni kan se skillnaden när man använder ett ND4-filter och när man inte gör det och samtidigt ska försöka hålla slutartiden på 1/50 och använda stora bländare som 1.8-4.0.

Viol

2012-03-25 @ 19:58:19 | Makro | Kommentarer (6)


Erkänn att man inte kan hålla sig ifrån blommorna med kameran när man ser att det dyker upp fler och fler, de måste helt enkelt fotograferas. Idag blev det att jag fotade lite Viol, våga mig inte ens på att försöka komma på vilka med tanke på att det finns några hundratals violsorter.

Härligt väder

2012-03-24 @ 20:06:40 | Natur | Kommentarer (4)

#5 Vem ska det föreställa?

2012-03-23 @ 17:36:21 | Illustrationer | Kommentarer (8)


Igår skiftade jag mellan att göra illustration i Photoshop och plugga, men Photoshop är roligare så blev mest det och jag gjorde klart den idag. Vem ska det föreställa tro? Jag kan ju säga att hennes fågelbilder är grymma! Hon har även varit på blogg.se framsida för inte allt för länge sedan.

Vet du inte vem det är så fuska lite, gå in och kolla här!

KIWI

2012-03-22 @ 20:03:20 | Jag frågar | Kommentarer (4)


Min estetlärare berättade för ett tag sedan att det finns en märklig frukt i Asien för om man äter den och väntar i några minuter och äter något som smakar surt så smakar det sött, den frukten gör tydligen något med smaklökarna. Kommer dock inte ihåg vad den hette men Usa's godisföretag lär vara väldigt emot den frukten.

Kiwi är gott, vad gillar du för frukt/frukter? :)

Gått över gränsen

2012-03-21 @ 20:30:28 | Djur | Kommentarer (7)


Nu har väl Alix ändå gått över gränsen...

Haha när jag kom hem idag så var det ovanligt tyst och lungt tyckte jag. Alla hundarna var framme och hälsade vid dörren som de brukar men inte Alix, så går jag in i köket och vem ligger där om inte Alix "chefen" han själv liksom. Konstiga djur man har som ligger och sover på köksbordet men inte helt osannolikt med tanke på att han brukar käka upp viktiga papper som läggs på det bordet.

Nytt tillskott i kameraväskan

2012-03-20 @ 19:18:05 | Allmänt | Kommentarer (1)


Nu har jag äntligen köpt det efterlängtade ND4-kvadratiskt filter, så nu kan man börja filma med stora bländare även vid starkt solljus. Det kommer bli väldigt intressant att testa.

Jag köpte det från Kaffebrus. Jag har inte köpt någoting där innan så hade ingen erfarenhet av det företaget men den här beställningen kom när den skulle och inga problem uppstod.

ND4, adapter 52mm, filterhållare och motljusskydd. Allt för ca 400kr ifall att någon av er undrarde.

Tävling - tema djur

2012-03-20 @ 14:06:39 | Tävlingar | Kommentarer (5)


Nu är det tävling hos Linda och temat är djur. Man kan vinna ett close up filter och om jag skulle vinna så skulle jag vilja ha detta!

Jag tror inte att jag har visat den här bilden på bloggen förut för det var väldigt länge sedan som jag tog den men jag gillar den starkt. Vill du också vara med och tävla så hittar du tävlingen här!

TIPS - Varför raw-formatet?

2012-03-19 @ 19:55:09 | Tips | Kommentarer (6)
Idag så tänkte jag skriva lite om varför jag väljer raw "råformatet" framför jpeg och lite om vilka program man kan använda för att redigera rawfiler samt för och nackdelar med raw.
När jag började fotografera med digital systemkamera så hade jag alltid jpeg inställt på kameran och till en början var det för att jag inte kände till det andra formatet men sen så såg jag att det fanns något som hette raw.

En dag så testade jag det formatet och allting var som vanligt när man fotograferade men sen när jag kom hem och skulle kolla på bilderna så kunde jag inte se dem i mitt dåvarande visningsprogram utan jag var tvungen att öppna bilderna i Photoshop och jag tyckte det blev väldigt krångligt, plus att filerna blev mycket större än vanligt men så småningom så läste jag på lite och lärde mig mer om raw och idag kan jag inte sluta använda det.

Varför kunde jag inte öppna mina rawfiler i mitt dåvarande bildvisningsprogram?

Jo för konstig nog så är inte rawfiler standardiserat, så därför stödjer inte alla program rawfiler. Detta var länge sedan och jag tror nu att det är allt fler program som gör det även om det finns många program idag som det inte stöds av.

Vilka program kan jag se och redigera mina rawfiler i?

Som jag skrev innan så första gången jag använde raw så kunde jag inte se bilderna i utforskaren som finns i windows och det kan fortfarande vara problem med det än idag och nu har många olika versioner på sina operativsystem så på vissa förhandsvisningar går det och på vissa går det inte, där märkts det att Mac-datorer är lite mer media-anpassade då det till och med går att se bilderna där men jag använder ändå andra program.

Adobe Bridge rekommenderar jag om man vill kolla på sina rawfiler och för redigering kan man använda Lightroom som du för övrigt också kan se bilderna i eller Camera Raw som är ett plugin, så har du Photoshop så har du fått med Camera Raw också.


Varför väljer man rawformatet?

När man är nybörjare så känner man gärna att jpeg är simpelt och allting går snabbt att fixa, ibland behöver man inte ens redigera bilden för den känns redan klar när man har tagit bilden.

Efter ett tag när man känner att man vill bli bättre och utvecklas inom sitt fotointresse så vill man ha mer kontroll över sina bilder och ändra dem utefter vad man själv tycker blir bra och inte låta kamera bestämma hur min bild ska se ut och då är rawformatet det bästa, "om man vill ha full kontroll".

Rawformatet kan rädda dina misstag!

Rawformatet är inte bara bra för att du har full kontroll utan det kan även rädda dig om du har begått misstag som t.e.x vid fel inställningar. Vitblans, överexponering, underexponering, och brus i form av högt isotal är några av de viktiga sakerna som man kan ha ställt in fel och som är väldigt lätt fixat i Camera Raw men betydligt svårare att rätta till om du har tagit bilden i jpeg.

Om nu raw är så bra varför finns då andra format?

Bara för att raw har väldigt många fördelar så behöver det inte betyda att det passar alla och om man inte vet så kan man välja att fotografera i raw/jpeg d.v.s att man tar två identiska bilder men i två olika format.

När ska man använda jpeg?

* Ja t.e.x om du inte vill efterbehanda dina bilder, för det är ett måste om du fotar i raw, man måste i alla fall konventera dem till jpeg.

* Om du behöver dina bilder snabbt, t.e.x skicka iväg dem med epost.

* Om du inte vill ha gigantiska filer, även fast jag inte tycker att det är det bästa argumentet i och med att 10GB utrymme kostar ca 1 krona.

* Raw stöds inte överallt. Det är många idag som använder det sociala nätverket Facebook och det stödjer inte filformatet raw.Camera raw - Brusreducering

Första gången jag använde Lightroom var under min praktik då jag testade att ta bort brus efter att jag hade använt en Nikon med iso 52.000, som är väldigt mycket men till min förvåning så fick man bort bruset oerhört bra och jag kände att det skulle jag inte kunna göra lika bra i Photoshop.

Även Camera Raw är bra på detta. Så det ska man tänka på, att Photoshop behöver inte vara det bästa alternativet bara för att det är störst, Lightroom är faktiskt skapat av fotografer för fotografer. Det är värt att lägga på minnet.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - Här är lite verktyg som jag tycker om i Camer Raw - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -Spot removal

Detta är väldigt bra för att ta bort damm som kan ha hamnat på linsen, det finns många sätt att göra detta i Photoshop men jag tycket att det här verkyget är väligt behagligt att jobba med.


Lens Corrections

Många känner säker till detta och andra inte men det är så att det finns inget obejktiv som inte har lite kromatisk aberration eller som lägger på en vinjettering men ju sämre objektiv detso mer finns det att rätta till och det kan man göra med det här verktyget.

I Camera Raw finns det otroligt många märken och modeller inlagda med så det spelar ingen roll vad du har använt utan det går att använda i princip alla.


Synkronisera

Om man har tagit en serie med bilder på samma motiv med samma inställningar så kan det vara jobbigt att redigara en bild i taget och i Photoshop kan man göra makron "actions" för att redigar många bilder på samma sätt men detta är ännu smidigare faktiskt då du redigerar en bild och när du är klar markerar du de andra och trycker på en knapp och sen är alla bilder redigerade på samma sätt, detta fungerar jättebra i Lightroom också.

Det finns egentligen hur mycket som helst att säga om raw men detta var lite gott och blandat om filformatet raw som jag tyckte var nämnvärt, har ni några frågor eller kommentarer så får ni gärna skriva det.


Skriv gärna vad ni tyckte om inlägget också, det skulle vara väldigt roligt att veta. Tack så mycket!

Mystiska växter

2012-03-19 @ 11:48:35 | Makro | Kommentarer (2)


Är det någon som vet vad detta är för mystiska växter? Själv så har jag ingen aning, det är ju inte så ofta man undrar vad det är för något man fotograferar men när det kommer till makro så ser man saker som man aldrig har sett förr.

Snödroppar

2012-03-18 @ 20:03:19 | Natur | Kommentarer (4)


I två veckor nu har jag sett hur många bilder som helst på dessa blommor men själv så såg jag snödroppar för några dagar sedan. Jag undrade hela tiden vart alla hittade sina, men så fanns det två meter utanför huset, haha man måste inte alltid gå så långt för att hitta sina motiv.

Kaninchen - Film från gårdagens fotografering

2012-03-18 @ 12:22:47 | Videobloggar | Kommentarer (10)
När jag fotograferade igår så passade jag på att filma lite också och gjorde därför en liten film igår som ni kan se här. Det är faktiskt första gången som jag använder Vimeo också. Vimeo ska tydligen har den bästa kvalitéen men det tog hur lång tid som helst att ladda upp, det var lite synd och man får bara ladda upp 500mb i veckan.

Mina 1080p filmer på 2-3 minuter brukar bli över 500mb så vet inte hur jag skulle kunna ladda upp dem men detta var ju bara ett test också, man måste ju testa för att veta vad hur saker och ting fungerar, inte sant? =)

Små bebiskaniner

2012-03-17 @ 21:07:13 | Djur | Kommentarer (10)


Igår efter skolan när jag stod vid stationen och väntade på bussen så fick jag se något mysko. Ni vet när man står och väntar på bussen och inte kollar på något särskilt, så vid stationen brukar jag titta på fåglarna som brukar simma omkring i dammen som ligger mitt i Kalmar-city som man ser på sista bilden, men igår blev jag väldigt förvånad när jag fick se att det var små kaninungar som sprang in och ut ur ett träd.

Idag åkte jag dit igen och fotograferade dem, jag tror jag var där i över 2 timmar. De var ganska skygga också så kom inte såpass nära som jag hade hoppats, men det var roligt ändå att få fotografera någonting nytt.

Tävling tema: ljus

2012-03-17 @ 17:32:49 | Tävlingar | Kommentarer (2)


Jag är med och tävlar hos Maja & Patronella och temat är alltså "ljus" och jag har valt att använda den här bilden för jag tycker att den har ett väldigt speciellt ljus och är väldigt softad.

Om jag skulle vinna så skulle jag vilja ha halvtonat gråfileter som ni kan se här! Jag är verkligen i behov av ett sådant filter och med det skulle jag kunna ta ännu bättre landskapsbilder då det här filtret mörkar ner himlen.

Tävlingen hittar ni här! Pasa på det är sista anmälningsdagen idag.

Vatten i olika skepnader

2012-03-16 @ 20:15:14 | Natur | Kommentarer (2)


Ja vatten går att fotografera på många olika sätt men snyggast är nog ändå när man har fotograferat vattenfall med långa slutartider, så det blir den där "dröm-känslan". Dock så har jag inget bra grå/nd- filter så jag kan ju inte riktigt ta sådana bilder som jag vill ta men jag funderar starkt på att ta och köpa något nd-filter antingen ND4 eller ND8.

Någon som brukar använda nd-filter, vad ska man köpa runda eller fyrkantiga?

#4 Vem ska det föreställa?

2012-03-16 @ 10:38:33 | Illustrationer | Kommentarer (9)


Efter att jag hade pluggat lite igår så blev det att jag startade igång Photoshop och det ledde till en ny illustration. Det ska föreställa en bloggerska som jag egentligen inte följer så där noggrant precis men jag har börjat kolla in mer och mer eftersom hon gör fina illustrationer. Vem är det? :)

TIPS - Ebooks & magazine

2012-03-15 @ 16:12:12 | Tips | Kommentarer (2)
För några dagar sedan så hittade jag den här sidan "Issuu" och jag hade aldrig sett det innan. Det finns riktig coola online-tidningar på den här sidan och det är både privatpersoner och företag som gör dem.

Jag var ju bara tvunga att testa det idag så jag gjorde en liten tidning, absolut inget proffsigt/seriöst utan det var mest för att testa hur det fungerar, alltid lika roligt med nya saker. Läs gärna fototipsen om ni är intresserade, rubriken är överdriven "de bästa råden" haha det är nog inte de bästa riktigt men jag visste inte vad jag skulle döpa det till.

Vad tycker ni om tidningen? Har använt sidan och gjort någon tidning? vore kul att se någon annans. =)

Bildbomb från CeBIT

2012-03-15 @ 14:46:23 | Övrigt | Kommentarer (6)


Här är några bilder från CeBIT "IT-mässan". Det blev inte så jätte många bilder tagna eftersom man ville ju se på alla saker som fanns och testa dem men cira 75 bilder blev det iallafall och här är ett litet urval av dem.

Jag tror att det är första gången jag lägger upp så här många bilder i ett inlägg, så kallad bildbomd. Jag gillar inte bildbomer så jättemycket egentligen men från event eller liknade så kan det ju vara kul att se lite fler bilder i och med att det är väldigt mycket på den platsen som kan vara kul att se på.

Wonderful light

2012-03-14 @ 20:38:20 | Övrigt | Kommentarer (7)


Det var verkligen underbart ljus ute idag under eftermiddagen när solen var påväg neråt. Fast jag vet inte varför det blev just den lila-aktiga tonen, men det kan ju ha varit omgivningen som speglade de tonerna, fint var det.

Spindel

2012-03-14 @ 17:11:56 | Makro | Kommentarer (3)


Här är spindelbilderna som jag skrev om igår. Inte de bästa bildererna kanske men det var första gången jag fotograferade spindel med macrogluggen och sen ville de aldrig vara still heller, coola färger hade de i alla fall.

Spring-weather

2012-03-13 @ 20:08:40 | Natur | Kommentarer (3)


Så sjukt gött väder det är nu för tiden, mellan 10-15 plusgrader varje dag. Så ska det ju vara och eftersom det var så fint väder idag så var jag ute och fotograferade ganska länge, bäst att passa på ifall att det skulle bli kallt igen.

Nu börjar ju små macro-motiv komma fram också så jag får nån användning av det nya objektivet. Imorgon kommer det nog upp lite "läskiga" spindelbilder. Nä då, det är inget läskigt. :)

Girl in action

2012-03-12 @ 19:35:24 | Illustrationer | Kommentarer (8)


Har suttit och testat mig fram med lite nya idéer inför den nya uppgift på estet-lektionen. Men man ska måla med akvarellfräger och penslar nu och det är nog inte min starkaste sida. Jag gör det hellre digitalt men det fick man inte den här gången.

Detta var som sagt bara en test för att se hur det kunde bli. Jag tror nämligen att jag ska göra något liknade sen med akvarellfrägerna, men då ska jag nog göra "Faith" d.v.s huvudpersonen i spelet "Mirrors Edge". Det kan nog bli snyggt.

Close up flower

2012-03-11 @ 20:15:22 | Makro | Kommentarer (5)


Den här helgen känndes väldigt kort i och med att jag var i Tyskland med klassen och så men idag såg jag att det hade dykt upp några nya blommor bland våra krukväxter så jag kunde ju inte undgå att fotografera dem.

CeBIT - Hannover - 2012

2012-03-10 @ 20:24:52 | Videobloggar | Kommentarer (1)


Jag har suttit och gjort en liten film från CeBIT-mässan. Det är inget jätteseriöst direkt, jag hade inte tagit många filmsekvenser där, det blev mest fotografering men ja den här lilla filmen blev det också. =)

Tillbaka hemma i Sverige

2012-03-10 @ 06:21:20 | Allmänt | Kommentarer (2)


Halloj! Det var ett tag sen nu, har ni kanske saknat mig? Haha nja snarare mina fotografier kanske, men för er som har missat så har jag varit i Hannover i några dagar på CeBIT-mässan som för övrigt var riktigt najs. Nu blir det att rensa och redigera alla bilder som jag tog för några av bilderna ska vara på monitorerna på min skola. :)

CeBIT - världens största it mässa!

2012-03-07 @ 16:45:20 | Allmänt | Kommentarer (4)


Världens största IT-mässa i Hannover och jag ska dit! Det kommer nog bli väldigt roligt och jag har fått ett hedersuppdrag av min medialärare och det är att jag ska stå för fotograferingen, så ja har jag inga bilder till bloggen sen så vet jag inte vem som skulle ha det haha.

Jag kommer hem på lördag den 10:e Mars så jag kommer nog inte att blogga på ett par dagar nu, ha det gott!

Robinholta & Alex - Förtrollad! (SIMONPIXEL)

2012-03-06 @ 18:54:47 | Videobloggar | Kommentarer (7)


Nu har vi släppt den! Musikvideon till Robinholta & Alex - Förtrollad!

Skriv gärna vad ni tycker om låten/videon, än så länge så har vi fått mycket god response. :)

Snart släpps musikvideon

2012-03-05 @ 20:06:22 | Allmänt | Kommentarer (2)


De senaste 48 timmarna så har vi hållit på 20 timmar med att filma och redigera och nu är det bara några få detaljer kvar att fixa med låten och videon, så snart släpps den!

Nu kör vi redigering hela dagen!

2012-03-04 @ 11:18:00 | Övrigt | Kommentarer (4)


Det blev en hel del filmning igår asså. Började klockan 12.00 och var hemma runt halv ett på natten haha. Älskar fortfarande Canons batterier stod på 50% när jag kom hem, så det håller länge.

Sköna göbbsen från Ystad kom upp också, det var najs! Ska bli gött att få redigera hela dagen nu också sen så släpps musikvideon nån gång i veckan.

Solig dag

2012-03-03 @ 10:52:37 | Natur | Kommentarer (6)


Idag är det väldigt fint väder så vi har turen med oss. Ska nämligen filma en musikvideo idag och jag har inte så mycket tid på mig så hade det regnat hade det varit lite problem, sen imorgon blir det att redigera all råmaterial som filmas in idag.

PF#19 Storskarv

2012-03-02 @ 19:06:02 | Projekt - Fåglar | Kommentarer (2)


Den här bilden är tagen för ett väldigt bra tag sen men jag minns den väl, eftersom jag hade turen med mig den dagen då jag fick använda min reaktionsförmåga och ta bilden oerhört snabbt. Jag såg något i ögonvrån och tog hastigt upp kameran och brände av en serie med bilder i hopp om att någon skulle bli bra.

Det var inte förens efteråt som jag förstod vad det var för något som jag hade fotograferat och jag var rädd att alla bilder skulle bli dåliga med tanke på den hastiga rörelsen och motljuset men inställningarna var hyfsat okej, fågeln kunde ha varit något ljusare men jag visste ju inte om att jag skulle fota en kolsvart fågel och jag hade inte ställt in Raw den gången.

Magical drops

2012-03-01 @ 20:20:29 | Makro | Kommentarer (9)


Tog lite nya bilder idag som jag tyckte blev lite bättre som jag också trodde att de skulle bli haha, lite mer planerat denna gång så. :)


Vad tycker ni om bilderna? Har ni några häftiga droppbilder att visa?

Drops in random format

2012-03-01 @ 14:56:03 | Makro | Kommentarer (1)


Testade att ta lite droppbilder igår det var nämligen länge sen sist. Jag ska nog ta några fler bilder idag som förmodligen kommer upp ikväll. Tror att de bilderna kommer bli bättre faktiskt, men vi får se.
Fotobloggar Bildbloggar Fotobloggar Reggad på Commo.se Blogvertiser Blogglista.se Fotobloggar bloggar bloggar Besökstoppen

simonpixel - Fotografi
RSS 2.0