Fototips - Vattenbilder utan ND-filter!

Att fotografera vatten i kombination med vegetation är något som kan bli väldigt vackert på bild, speciellt när vattnet blir så där mjukt och drömlikt. Det finns dock ett problem och det är att för att bilderna ska bli sådana så behöver man oftast rätt så långa slutartider på ett par sekunder eller mer och det är inte så lätt om det är ljus ute. Detta gör att man kan känna sig tvungen att använda ett (Neutral-density-filter).

 

Men det finns två sätt att komma runt det här med ND-filter.

Alternativ 1: Fotografera när det är mörkt, vilket blir svårare ju längre in på sommaren vi kommer då det nästan aldrig blir mörkt.

Alternativ 2: Ett Photoshop-knep som det här inlägget kommer att handla om.

 

 
Nackdelarna

Innan jag kommer till själva tipset så tänkte jag först nämna några nackdelar med att använda ett ND-filter efter egna erfarenheter.

 

1. Kan bli väldigt dyrt om man vill ha ett kvalité-filter.

2. De billigare alternativen försämrar bilderna genom färgskiftning "blå eller lila ton" och försämrar skärpan.

3. Det blir jobbigt att byta filter mellan objektiven och använda adaptrar.

4. Kan bli problem med att använda motljusskyddet.

5. ND filter med högt värde t.e.x ND10, ND64 och uppåt gör att du måste först fokusera sedan ta på filtret eftersom det blir för mörkt i sökaren vilket lätt gör att man tappar fokusen.

 


 

Förberedelserna - Ta många bilder på samma motiv

Det här tipset går ut på att ta många bilder på ett och samma motiv och sedan lägga ihop bilderna i Photoshop, rent matematiskt så fungerar det så här...

EXEMPEL

20 Bilder x  1/6 Slutartid = 3.3 Sekunder i slutartid

Iso 100 / 20 Bilder = Iso 5

När man lägger ihop många bilder med en relativt snabb slutartid som i exemplet så får man alltså 3.3 sekunder i slutartid än 1/6 sekund en stor bonus är också att man får Iso 5, jag vet det låter helt galet då din kamera säkert har iso 100 som lägst men jag har zoomat in på bilderna och det stämmer faktiskt, matematik ljuger inte så bilderna blir mer eller mindre totalt brusfria.

 


 

 

Nu till tipset i Photoshop

När du har tagit dina x antal bilder och lagt in dem i datorn så följer du stegen här nedanför för att få vattenbilder med lång slutartid.

 

 STEG 1 - Välj File - Scripts - Load Files Into Stack...
 
STEG 2 - Klicka på Browse... & välj de bilderna som du vill lägga ihop. Klicka även i de två rutorna som finns i detta fönster. Sedan väntar du på att Photoshop ska arbeta klart.
 
 
STEG 3 - Välj Layer - Smart Objects - Stack Mode - Mean
 
Där har vi sedan resultatet! Exempel bild nedan.
 
 
Högra bilden är om jag skulle ta en bild medan den vänstra bilden är 14 bilder som är ihoplagda. Nedan kan du se fler exempel-bilder.
 
 
Jag hoppas att det här inlägget har varit lärorikt och att ni kommer att kunna få helt strålande vattenbilder utan att behöva använda er utav ett ND-filter. Happy Shooting! :)

Tärna

 
Efter att ha varit ute och fotat i sisådär 6-8 helger i rad så har man hunnit ta rätt så många bilder och man hinner inte riktigt med i redigeringen, hittade nyss de här bilderna på en tärna som jag inte hade redigerat till exempel.
 
Tärnor är rätt så vanliga men det som är lite ovanligt är att den här var rätt så långt in i landet, annars brukar man få se dem på stranden vid kusten. Det finns väldigt många olika tärnor också, jag har fotat Silvertärna och Fisktärna innan men detta tror jag faktiskt är en Skräntärna då de andra har röd/oranga ben medan den här hade svarta, det är sådana små detaljer som man skiljer dem åt. Är dock inte helt hundra, men gissar att det är den arten.
1

Motiv i trädgården

 
En sak som är bra med sommaren är att de gångerna som man känner sig sugen på att knäppa några bilder med kameran bara för att, så behöver man bara gå ut i trädgården en stund istället för att släpa med sig all fotoutrustning långt bort som man vanligtvis annars gör.
 
Under åren har jag fått rätt så många bra bilder just i trädgården på både fåglar, blommor och makro-motiv, det blir ju lätt så ju mer lättilgängligt ett motiv är och man får ju tid till att testa sin utrustning samt experimentera mer.
 
Bara som exempel så kan man ta de två blombilderna i inlägget, dessa är tagna med exakt samma utrustning och på samma minut men jag brukar ofta testa motljus vs "naturtroget" för att se vilket som blir bäst, motljus blir ofta intressantare "beror dock på motivet".
 
Fast totalt sett, om jag gick igenom alla fotomapparna så är nog de bästa bilderna tagna i olika naturreservat som har krävt lite mer jobb, det är ju inte så ofta man stöter på rådjur, hjortar eller rovfåglar i trädgården om man bor i en stad hehe.
Fotobloggar Bildbloggar Fotobloggar Reggad på Commo.se Blogvertiser Blogglista.se Fotobloggar bloggar bloggar