Tips - Att fota med långa slutartider

 

För några dagar sedan fick jag en fråga om jag kunde göra ett inlägg om långa slutartider så det blir ett tips-inlägg, man kan vara väldigt kreativ med långa slutartider och man kan använda det i många olika sammanhang men jag tänkte visa hur man gör när man ska fota vatten.

 

1. Förutom kameran och ett valfritt objektiv så är det väldigt bra med ett robust stativ så det inte blir rörelseoskärpa när bilden tas.

 

2.  Använd det lägsta iso-talet som möjligt (ISO-100) eller lägre om den möjligheten finns.

 

3. Använd en liten bländare till exempel f/11-f/22, men man ska tänka på att på de flesta objektiven så minskar skärpan efter f/13, men det går ju att fixa till i redigeringen efteråt.

 

4. Använd okularlocket och nu kanske många av er undrar vad det är och det är inte så konstigt för det är nog inte alla som använder det men för att inte lura kamerans exponeringsmätare och för att undvika att det ska läcka in ljus så är det väldigt bra att använda det. Nu sitter den på kameraremmen och remmen ska man egentligen ta bort för att undvika skakningar men tog bilden bara för exempel.

 

På bilden längst ner till höger kan ni se hur det ser ut, och det tillbehöret medföljer till alla som använder Canon men om ni inte har det så går det lika bra med tejp, el-tejp har jag blivit tipsad om.

 

5. Använd tråd/fjärrutlösare eller ställ in kameran på några sekunders fördröjning för att inte få suddiga bilder, vilket man kan få om man måste röra vid kameran.

 

6. Om ni ska fotografera i dagsljus så kan det vara väldigt bra med ND-filter. Dessa filtren finns i olika storlekar runda och kvadratiska och i olika styrkor. Ni kan se på bilden hur ett ND-kit ser ut längst upp till höger och "HÄR" kan ni se en video på hur det ser ut med/utan ett ND-4 till exempel.

 

Men om ni fotar när det är lite mörkare ute så behöver ni eventuellt inte ett ND-filter men då kan man istället använda ett CPL-filter som tar bort oönskade reflexer i vattnet och i vissa fall kan även ett sådant filter göra så det blir mörkare så man kan få ännu längre slutartid.

 

7. Använd Mirror Lock-up som ni hitter bland kamerainställningarna eller så kan ni använda kamerans Live-view så har ni mirror-lock upp automatiskt och detta ska man använda för att undvika vibrationer när när spegeln går upp och ner.

 


 

Detta var några av mina tips för att fotografera vatten med långa slutartider och som vanligt brukar det bli bäst vid "Golden hour" d.v.s när solen är påväg ner, men har man filter kan man även fota på dagen. Vilken slutartid man behöver får man testa sig fram beroende på hur snabbt vattnet forsar.

 

Här nedan kan ni se ett exempel på hur resultatet kan bli!

5
H A N N A ♥

Grymt, tackaaaar :D

Svar: Varsågod! Dela/tipsa gärna om inlägget. =)
simonpixel.webblogg.se

Elin

oh. nice.
jag vill också kunna göra filmer.. måste nog köpa ett mer modernt minneskort, tyckte jag läste om det, jag kan bara filma typ 5sekunder :P

Svar: Ja när man ska filma behöver man båda mycket utrymme och snabbt kort om det ska fungera bra. :)
simonpixel.webblogg.se

Ghugge

Mycket bra och informativt inlägg!
Det blir ju väldigt häftiga bilder...skall försöka själv!
Tack!

Svar: Tack så mycket, ja gör det! :)
simonpixel.webblogg.se

jossan

Bra tips!
<3 Canon <3

sv: Åh, tusen tack! :D

Svar: Tackar! :)
simonpixel.webblogg.se

Joanna

Wow, vilken bild!

Svar: Tack så mycket! :)
simonpixel.webblogg.se

Fotobloggar Bildbloggar Fotobloggar Reggad på Commo.se Blogvertiser Blogglista.se Fotobloggar bloggar bloggar