Skåne runt på en helg

För två helger sedan så blev det en tur ner till Skåne. Egentligen så skulle jag vara hundvakt när andra familjemedlemmar skulle iväg och tävla SM i Agility, men i och med den rådande epedemin så är de flesta tävlingarna inställda.
 
Det hade dock bokats ett boende som man inte kunde boka av så vi passade på att åka ner dit med hundarna i alla fall för att gå lite vandringsleder och fågelskåda m.m. Det blev att vi åkte till många olika ställen inom en radie av Kristianstad, Lund och Ystad.
 
I och med att det var en ganska lång resa med så försökte vi vara lite effektiva och besöka platser både när vi åkte dit och hem, men det var inte lika mycket fåglar som det har varit andra gånger som vi har åkt dit, nu är det ju i och för sig mitt i sommaren och man ser ju flest fåglar vid vår/höstflytten. Sen så kunde vi inte riktigt åka till alla ställena som vi hade tänkt oss då det var alldeles för mycket folk där, det var verkligen kaos i Ystad efter att de hade släppt på restriktionerna.
 
(Blandat mobilbilder med systemkamera)
 
Hercules - Detta blev första stoppet, ett ställe som vi har besökt tidigare där det finns ängar, dammar och fågeltorn. Även om vi inte såg så många olika fågelarter under den här resan så på det här stället kunde jag kryssa en ny fågelart nämligen "Svarttärna" vilket var väldigt roligt, så nu har jag nästan sett alla de vanliga tärnorna som man kan se i Sverige.
 
 
Forsemölla - Nästa stopp blev vid ett naturreservat med lite vatten, påminner lite om Forsakar men lite mindre. Vi hade så mycket utrustning med oss i bilen och i takboxen med så jag fick välja mellan stativet eller telet så det var inte helt enkelt att fota vattenbilder handhållet, helst hade jag ju velat ha stativet i ett sånt lägen men man får jobba med den utrustningen som man tar med sig på sina fototurer.
 
 
Ystadskusten - Sen så åkte vi ner till stugan i Ystad som vi hade hyrt och gick en kvällspromenad vid ett naturreservat och stranden som inte låg så långt bort därifrån.
 
 
Gyllebosjön - På lördagen så åkte vi först till denna sjön, det skulle även finnas ett fågeltorn här med men det hittade vi inte till, men det var ett väldigt bra ställe att gå vid om man vill gå nära en sjö, oftas så är ju vandringslederna inne i skogen och man får inte se så mycket av sjön som man går vid men dessa leder var precis vid vattnet.
 
 
Krankesjön - Sen åkte vi vidare till en annan sjö som hade två fågeltorn så där var det lite bättre utsikt men inte så jättemånga fåglar, men det var också ett fint ställe att besöka.
 
 
Klingavälsåns dalgång & Vombs ängar - Detta stället blev nästa anhalt där det skulle finnas många rovfåglar och det gör det förmodligen under vår och höst som är de bästa årstiderna för fågelskådning men några fick vi se, bland annat gladan men åker man runt i Skåne så får man se en glada ungefär vad femte minut så det beståndet verkar ha ökat väldigt mycket, det finns till och med mycket av dem här hemma också nu för tiden.
 
 
Svartskylle - Detta blev sista besöket på lördagen och även detta var ett fågelställe med dammar, ängar och fågeltorn och det var lite märkligt att få se så pass många många vadarfåglar i dessa dammar som ligger rätt så långt ifrån kusten.
 
 
Forsakar  - På söndagen så blev det hemresa, först så åkte vi förbi Pulken men det var väldigt fågeltomt där så när vi ändå var i närheten så besökte vi det här stället också som jag har varit vid två gånger tidigare men den senaste gången var nog för tre år sedan.
 
Det är ett naturreservat som är väldigt likt Söderåsen men i lite mindre skala, och då det är ett reservat så är det ju särskilda regler för att skydda området samtidigt som skogen inte mår så bra där på grund utav ett svampangrepp vilket gör att träd som fälls blir liggande exakt på samma plats vilket i sin tur gör att det är svårt att fota vattnet och få fina bilder där, man kunde ju tänka sig att träden kunde ha fått ligga kvar men ändå flyttats några meter åt sidan, men det är ett vacker ställe trots att det är svårfotat. 
 
 
Äspet - Det här stället blev det sista och här har jag också varit tidigare och fotat fåglar, det är vid kusten med våtmarker och två fågeltorn, ett bra fågelställe med tanke på att ett avsnitt av "Det stora fågeläventyret" spelades in där.
 
 
Sista bilden får bli en på stugen som vi bodde i och denna helgresan får ett rätt så bra betyg trots att det inte var så jättemycket fåglar man såg och att vi inte kunde ta oss till alla ställen som vi hade velat men vi besökte väldigt många ställen ändå, jag tog inte med alla i detta inlägget, hundarna tyckte nog också att det var roligt att få göra något nu när det har varit ett långt uppehåll i Agilitytävlandet.
Natur - djur - fåglar
Fotobloggar Bildbloggar Fotobloggar Reggad på Commo.se Blogvertiser Blogglista.se Fotobloggar bloggar bloggar